İstanbul Bilim Şenliği Hakkında:

İstanbul Bilim Merkezi Vakfı "Bilim-Teknoloji ve Endüstri Merkezleri" kurmak amacıyla 1995' te kurulmuş. Bu merkezler bütün dünyada son 25 senede ortaya çıkmış "eğitim kurumları"dır. Bilim merkezleri çocuk ve gençleri temel bilimlere (matematik, fizik, kimya, biyoloji) yöneltir. Gençlerin ve halkın bilim ve teknoloji ile dostluğunu sağlar ve bilim ve teknolojiyi anlaşılır kılmak amacıyla gösteri birimleri, deney setleri üretir; sergiler, konferanslar düzenler. İlk olarak 05-17 yaş arası çocuklar ve gençleri, ikinci olarak ise genel olarak bütün halkın katılımını hedefleyen İstanbul Bilim Merkezinin amaçlarından birkaçı; bütün öğrencilerin bilim merkezinin canlı, heyecanlı, şaşırtıcı bilim dünyasında bilimsel düşünme ve davranmasının sağlanması, üretken bir toplum oluşturulmasında katkıda bulunmak, anlamanın ve bilmenin mutluluğunda temel bilimleri öğrenmeye teşvik etmek , teknolojiyi dost kılma ve kullanma alışkanlığı yaratmaktır.

Bilim Merkezi Vakfı Başkanı Dr. Ersin Arıoğlu bilginin artık toplumlarda zeninilik yaratan en önemli bir sermaye olduğunu, toplumların okur yazar olmalarının ve iyi bir diploma sahibi olmalarının yeterli olmadığını, günümüzde bilgi okur yazarlığıyla öğrenimin her yerde hayat boyu sürdürülmesi gerektiğini üzerinde durarak bilim merkezlerinin de bu doğrultuda bilmi halk diline tercüme etme, geniş kitlelere yayma amaçlı hayat boyu öğrenimin yeni araç ve ortamaları olduğunu söylüyor. Bilim Merkezinin en büyük özelliklerinden birisi, temel bilimler, teknoloji ve bilimler tarihinin çarpıcı gösteriler halinde her yaştaki insana görerek, dokunarak ve bizzat deneyerek anlamlı öğrenmeyi eğlenceli bir şekilde sağlamasıdır.

Bilim Şeniği İTÜ Taşkışla Mimarlık Binasının arka bahçesinde her sene kendini ve içeriğini yenileyerek faaliyet gösteriyor. İstanbul ve çevresinden, uzak okullardan binlerce öğrenci ve velileri ağırlıyor. Bilgiye aç beyinler öğretmenleriyle beraber gruplar halinde kimi zaman da velilerinin ellerini tutarak geliyorlar bu Bilgi Merkezine. Herkezin öğreneceği çok şey var burada. Malzemelerin yapısı, güneş sistemi, dünyanın oluşumu, Mars'ın en son çekilmiş üç boyutlu fotoğrafları, yerçekimsiz ortam, ışık ve ses nasıl yayılır, bilgisayar ve internet dünyası bunlarda sadece birkaç tanesi. En önemlisi, bilginin nasıl öğretileceğini aşılıyor Bilim Merkezi.

Bilim Şenliği 'ni gezenlerin düşüncelerini yansıtıyor Anı Defteri. Bakın burayı gezenler ne düşünüyor;

"Biz Özel Bahçeşehir İlkokulunda 5. Sınıfta okuyan öğrencileriz. Bugün şimdiye kadar yaptığımız derslerin en güzelini, en ilgi çekenini yaptık. Keşke bütün derslerimizi böyle görerek, yaparak, yaşayarak yapabilseydik." Özel Bahçeşehir İlkokulu Öğrencileri.

"Burda sormayı ve sormaktan korkmamayı öğrendim ve bilime ilk adımı attım. Gelecekte buraya yani İTÜ'ye gelebilmek, sizler gibi olabilmek için daha çok çalışacağım" M. Aksoyoğlu

"Biz Gaziosmanpaşa İlkokulu öğrenci ve öğretmenleri olarak bilim fuarında gördüklerimiz karşısında hayrete düştük, mutlu olduk, sevindik. Dünyayı yorumlamak ve değiştirmek ancak bilimle olanaklıdır. Buna yürekten inanıyoruz." D. Yıldız

"Çocuklarımız bilgi ışığında yürümek mutluluğunu tattıranlara teşekkürler." Noyan'lar.

"2000 yılına bilimle kolkola girmek istiyoruz. Türkiyemizi en çağdaş seviyelerde görmek, Atatürk'ün yolundan asla sapmamak istiyoruz. " S. Kayacıoğlu

21. yy' a yani "Bilgi Çağına" geri sayımdayız. Teknolojiye, öğrenme ve öğretme bilinci içerisinde, sorgulayan ve sorgulatan kuşaklara gereksinim duyduğumuz bu yüz yıla hazırlanırken bir örnek oluşturuyor Bilim Şenliği. Bir gün çocuğunuzu alın ya da siz öğretmenler öğrencilerinizi ve öğrenirken ne kadar zevk aldıklarını izleyin onların.

Merhaba İstanbul,

Merhaba Türkiye

Bilgi Dolu Nice Güzel Günlere...

Met. Müh. Atilla A. İLGEN